Freelancerlardan Hi...
 
Bildirimler
Tümünü Sil

Freelancerlardan Hizmet Alırken Bilinçli Olmanız Gereken Konular

1 Gönderiler
1 Kullanıcılar
0 Beğeniler
410 Görüntüleme
(@wordpresstr)
Gönderiler: 29
Yönetici Admin
Konu başlatıcı
 

WordPress kullanması kolay ve yazılım bilgisine gerek bulunmuyor olması nedeniyle bir çok kişi bu işten para kazanma merakına giriyor. Ancak her ne kadar bu işe girişilse bile bir şeyleri ortaya koyabilmek için deneyim ve tecrübeye ihtiyaç bulunuyor.

15 seneden uzun bir süre wordpress kullanan ve 2 senedir de freelancer olarak faaliyet gösteren biri olarak piyasada gördüğüm ve dikkat etmeniz gereken konular ve freelancerlar konusunda maddeler halinde uyarılarımı yapma gereği duymak istedim. Aşağıdaki uyarın çoğu sadece wordpress freelancer için değil aslında dijital sektörde iş yapan bir çok sektör için geçerli diyebiliriz.

Deneyimlerimi Bionluk.com ve Facebook da yer alan freelancerlar üzerinden paylaştığımı belirtmek isterim.

İşte Piyasa da yer alan deneyimsiz freelancerlar;

  • Kendilerini bir ajansa bağlı olarak gösteriyor olabilirler. Bir çok ajans adı altında hesap wordpress freelancer olarak faaliyet gösteriyor.
  • Ajans olarak çalıştığını iddia eden kişilerin bir bölümü işi kendi yapmayıp farklı freelancerlardan destek alarak işi tamamlamaktadır. Örnek vermek gerekirse 2000-tl lik işi tamamlayabilmek için 10.000-tl isteyerek erçek freelancerlara para aktarma ve komisyonculuk yaparak işi yürütmekte. Alıcılar ise çok para vererek kaliteli iş alacağını zannetmektedirler.
  • Benim hizmet verdiğim müşteri potansiyelinin %70 e yakını gerçek hizmet alanlardan değil aracı komisyonculardan oluşuyor diyebilirim.
  • Sosyal medya üzerinde erkek olup sahte kadın profilleri ile ilgi çekerek daha çok iş almaya hevesli kişilere raslanılmakta.
  • İşinde uzman olmayan freelancerlar genellikle farklı konularda hizmet vermeye de gayret etmektedirler. Örnek vermek gerekirse web site kurulumu yaptığını iddia eden kişiler logo, banner, Seo gibi konularda da hizmet verebildiklerini görebilirsiniz. Bu konuda da webmaster olan kişiler hizmet verebilir elbet ancak bilgi seviyeleri asıl hizmet verdikleri konulardan daha az ve alacakları bedelde düşük olması gereklidir. Farklı ve fahiş tutarlar görmeniz halinde şüphelenmeniz gerektiği bilmeniz gerekli.
  • Hazır şablonlar üzerinden site kurulumu kolaydır ancak sorunla karşılaşıldığında çözüme kavuşturma yeteneği kişinin kendisini geliştirmesi ile ilgilidir. Bu nedenle WEB SİTE YAPIYORUM şeklinde hizmet verenlerin SORUNLARI ÇÖZÜYORUM başlıklı hizmeti var mı incelemeniz gerekli. WordPress üzerinde asıl yeternek sorun çözme potansiyelidir. Çünkü kod bilgisi olmayanların kullandığı bir sistemde yine KOD bilgisi olmadan nasıl çözüme kavuşturulması gerektiğinin bilinmesi esastır. İşin içine ciddi manada kod girdiğinde wordpress kullanmanın bir anlamı kalmamakta özel web sitesi yapılmasının daha mantıklı olduğu görülür.
  • WordPress açık kaynak kodlu bir sistem olması ve her geliştiricinin tema ve eklenti yazma özgürlüğünün olması yapılacak projeyi etkilemektedir. Alıcının ne istediğini biliyorsak üzerinde araştırma yapılarak istediğinin wordpress altyapısı ile yapılıp yapılmayacağınında analiz edilmesi ve araştırılması gerekli olan bir konudur. Freelancer benzer işi daha önce yapmadıysa eğer bir inceleme yapalım size dönelim yerine YAPARIZ ABİ, EDERİZ ABİ türünde hızlı, sorgusuz sualsiz dönüş yapıyorsa ya yalan söylüyordur ya da arkasında güvendiği ancak ona bile sormadan iş almaya çalıştığı anlaşılır.
  • Türk milleti olarak maalesef kandırılmak hoşumuz gitmektedir. Bu nedenle olmayacak paralara hayeller satan insanlara maalesef aldanan bir milletiz. Web sitenizi yaparım logonuzu işi bilen birine yaptırırız maliyetine katlanırsınız dediğinizde x kişisi hem logoyu yapıyor hem siteyi yapıyor gibi bir dönüş alabilirsiniz. Alıcı maalesef işi ehline vermekten ziyade minimum masraf ile maksimum hizmet almayı tercih etmektedir. Bu maalesef dürüst olan freelancer arkadaşların daha az kazanmaına neden olmakta. 

Şimdilik sektörde çalışanlar hakkında söyleceklerim bu kadar sizinde varsa sektör hakkında yorumlarınız yazmanızı rica ederiz.

Bu konu 8 ay önce. Erdinç Gür tarafından değiştirilmiştir
 
Gönderildi : 27/05/2023 2:41 pm
Paylaş: