WordPress kullanırken sistem performansını etkileyebilecek ve kalabalık yapacak bazı eklentileri yüklemenize gerek bulunmadığını göstermek ve pratik yöntemleri anlatmak istedim.
Klasik Editör ve Klasik Widgets Eklentisini Kaldırın veya Yüklemeyin
Yeni kullanıcılar Gutenberg Blok Editörüne ısınırken eski kullanıcılar ve Gutenberg editöründen nefret eden 5 milyondan fazla kullanıcı halen klasik editöre veya widgetslere geri dönmek isteyebilir. Bunu eklenti yüklemek yerine aşağıda yer alan kodu temanızın functions.php dosyanıza eklemeniz halinde kolayca yapabilirsiniz.
Bunu Görünüm > Tema Dosya Düzenleyicisi ekranında sağ üst köşede kullanmış olduğunuz aktif temayı göreceksiniz. Altında yer alan dosyalar içerisinde functions.php dosyasını seçin ve sağda yer alan panel içerisinde en alt bölümde kapanış kodundan önce aşağıdaki kodu eklemeniz yeterlidir.
//Blok düzenleyicinin Gutenberg eklentisindeki pencere öğelerini yönetmesini devre dışı bırakır. add_filter( 'gutenberg_use_widgets_block_editor', '__return_false' ); // Klasik widget'ları etkinleştirir. add_filter( 'use_widgets_block_editor', '__return_false' ); // Klasik düzenleyiciyi etkinleştirir add_filter('use_block_editor_for_post', '__return_false', 10);
SSL Etkinleştirmek İçin Eklenti Yüklemeyin
WordPress sistemini kurduktan sonra ilk yaptığımız işlemlerden biri olan SSL aktivasyonu için bir eklenti yüklemenize gerek yok. Bunun yerine ftp üzerinden veya Hosting yönetim paneli üzerinden dosyalara erişerek ana kök dosya klasörünüzde .htaccess dosyasını açarak aşağıdaki 3 satırlık kodu web sitenize ekleyin.
RewriteEngine On RewriteCond %{SERVER_PORT} 80 RewriteRule ^.*$ https://%{SERVER_NAME}%{REQUEST_URI} [R=301,L]
Bu işlem sonrasında web sitenizde Ayarlar > Genel bölümü altında web sitenizin WordPress adresi (URL) ve Site adresi (URL) olan bölümlerini http olan kısmı https olarak değiştirmeniz gereklidir. Sistem sizi dışarı atacak ve tekrar giriş yapmanızı isteyecektir. Bölyece işlem başarılı bir şekilde sonuçlanmış olur.