WordPress AutoLoad ...
 
Bildirimler
Tümünü Sil

Makale WordPress AutoLoad Verilerini Temizleme

1 Gönderiler
1 Kullanıcılar
0 Beğeniler
581 Görüntüleme
(@wordpresstr)
Gönderiler: 29
Yönetici Admin
Konu başlatıcı
 

Autoload Nedir?

Autoload, WordPress veritabanında depolanan bir veri öğesi türüdür. Autoload verileri, WordPress sitenizin performansını etkileyen önemli bir faktördür. WordPress, her sayfa yüklendiğinde autoload verilerini otomatik olarak yükler. Bu veriler, önbelleğe alınmayan ve veritabanında her sayfa yüklendiğinde yeniden yüklenen verilerdir. Bu nedenle, autoload verilerinin çok sayıda ve büyük olması, site performansını olumsuz etkileyebilir. Autoload verilerini düzenli olarak temizlemek, sitenizin daha hızlı çalışmasına yardımcı olabilir.

WordPress için Autoload Verilerinin Tespiti Nasıl Yapılır?

WordPress'te autoload verilerinin tespiti, veritabanı yönetim aracı kullanılarak yapılabilir.

  1. PhpMyAdmin'e erişim sağlayın ve veritabanınızı seçin.
  2. Veritabanında "wp_options" adlı bir tablo arayın ve tıklayın. (WordPress sitenizde ön ek wp_ dışında farklı olabilir.)
  3. "autoload" sütununda "yes" değerine sahip olan tüm girdileri listelemek için SQL sorgusu kullanabilirsiniz. SQL sorgusu şöyle olacaktır:

SELECT * FROM wp_options WHERE autoload = 'yes';

Bu sorgu, wp_options tablosunda "autoload" değeri "yes" olan tüm girdileri listeler. Bu girdilerin tamamı autoload verileridir.

İkinci ve en keskin yöntem olarak PHPMyadmin'e girmeden Litespeed eklentisi ile Autoload verilerini tespit etmek mümkün

Litespeed eklentisini yükledikten sonra Veritabanı menüsü altında "Veri tabanı özeti" bölümünde Autoload verilerini görebilirsiniz. Burada veriler eklentilere ait tablolara atanarak yüklenen verilerin hangi eklentiden geldiğini görme şansı mevcuttur. Ancak SİL butonu maalesef bulunmuyor.

Autoload Verilerinin Temizlenmesi

Autoload verilerini phpMyAdmin'den silmek, site performansını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ancak, bu işlemi yapmadan önce mutlaka yedekleme almanızı öneririm. Ayrıca, sadece gereksiz veya bozuk verileri silin ve diğer önemli verileri etkilememeye dikkat edin. Peki hangi verileri silmeliyiz ve gereksiz olduğunu nasıl anlarız.

  • Phpmyadmine giriş yapın.
  • Üst bölümde yer alan SQL butonuna tıklayın ve aşağıdaki kodu boş alana yapıştırarak en GİT butonuna tıklayın.

Aşağıdaki kod, WordPress sitenizdeki wp_options tablosunda, autoload özelliği "yes" olan ve en büyük boyuta sahip 200 öğeyi listeler:

SELECT option_name, LENGTH(option_value) AS option_value_length
FROM wp_options
WHERE autoload = 'yes'
ORDER BY option_value_length DESC
LIMIT 200;
 
(Web sitenizin öneki wp_ değilse kodda bu alanı kendi veritabanı ön ekinize göre değiştirmeyi unutmayın.)

Bu aşamadan sonra yapmanız gereken "option_name" altında yer alan isimlere göre kullanılmayan verileri temizlemeniz. Bu veriler eklenti veya temalara bağlı olduğundan bazı verileri isimlerinden tanırken bazılarını tanımamanız mümkün. Bu durumda ilgili tablo adını google üzerinde aratarak ilişkili olan eklenti veya temayı tespit etmeniz mümkün. Eğer kullanmadığınız veya ileride tekrar kullanmayacağınız bir eklenti veya temaya ait veri ise bu verileri gönül rahatlığı ile silerek sorgu sayılarını düşürmeyi sağlamış olursunuz.

 
Gönderildi : 07/05/2023 9:04 pm
Paylaş: